Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí

Show full item record

No preview available
Title: Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v neutrálním a zásaditém prostředí
Author: Štajnochová, Kateřina
Advisor: Lazárková, Zuzana
Abstract: Diplomová práce se zabývá sledováním produkce biogenních aminů kadaverinu a putrescinu bakterií Serratia marcescens. V teoretické části jsou charakterizovány biogenní aminy, jejich struktura, vznik, účinky a výskyt. Dále jsou popsány mikroorganizmy produkující biogenní aminy a jejich dekarboxylázová aktivita. Další část je zaměřena na problematiku stanovení biogenních aminů a růstovou křivku bakteriální populace. V praktické části byly aplikovány vybrané faktory (teplota 10, 20 a 37 °C, pH 6, 7 a 8 a obsah NaCl 0 ? 6 %) ovlivňující růst bakterie Serratia marcescens a její produkci biogenních aminů. Produkce kadaverinu a putrescinu byla stanovena pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Optimální podmínky pro růst bakterie Serratia marcescens a produkci putrescinu a kadaverinu byly následující: pH 6 a 7, koncentrace NaCl 0, 1 a 3 %, teplota 37 °C. Vyšší pH a koncentrace NaCl a nižší teploty inhibovaly růst bakterie i produkci biogenních aminů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23396
Date: 2012-02-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
štajnochová_2012_dp.pdf 3.367Mb PDF View/Open
štajnochová_2012_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
štajnochová_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account