Sledování obsahu akrylamidu v ječmeni a sladu během technologie výroby sladu

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Sledování obsahu akrylamidu v ječmeni a sladu během technologie výroby sladu

Show full item record

No preview available
Title: Sledování obsahu akrylamidu v ječmeni a sladu během technologie výroby sladu
Author: Plátová, Monika
Advisor: Mikulíková, Renata
Abstract: Diplomová práce je zaměřena na sledování obsahu akrylamidu v ječmeni a sladu v průběhu hvozdění sladu. Akrylamid je považovaný za pravděpodobný karcinogen pro člověka. V potravinách vzniká v průběhu Maillardovy reakce a jeho prekurzory jsou redukující cukry a aminokyselina asparagin. V této práci byl sledován vliv teploty hvozdění na obsah akrylamidu ve sladu odklíčeném a neodklíčeném. Ke stanovení akrylamidu byla použita metoda plynové chromatografie v kombinaci s hmotnostní spektrometrií. Vzorky sladu byly analyzovány po derivatizaci bromem. Obsah akrylamidu se pohyboval v rozmezí 0,03 - 1 mg/kg. Zároveň byl sledován obsah akrylamidu ve speciálních komerčně vyráběných sladech. Obsah akrylamidu se pohyboval v rozmezí 0,049 - 0,427 mg/kg v závislosti na typu sladu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23937
Date: 2013-02-11
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
plátová_2013_dp.pdf 7.509Mb PDF View/Open
plátová_2013_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
plátová_2013_op.pdf 320.2Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account