Vliv přídavku vybraných dekarboxyláza-pozitivních zákysových bakterií mléčného kvašení na jakostní parametry modelových přírodních sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv přídavku vybraných dekarboxyláza-pozitivních zákysových bakterií mléčného kvašení na jakostní parametry modelových přírodních sýrů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Glawatá, Kristýna
dc.date.accessioned 2015-03-08T20:57:50Z
dc.date.available 2015-03-08T20:57:50Z
dc.date.issued 2014-01-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/28422
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo sledování vlivu Lactococcus lactis subsp. cremoris na jakost sýrů holandského typu. V rámci pokusu byly vyrobeny sýry s přídavkem dekarboxy-láza-pozitivního kmene a v jednotlivých analýzách srovnávány se sýry vyrobenými za pou-žití komerční smetanové kultury. Sýry pak byly po dobu 3. měsíců skladovány při teplotě 10 ? 2°C. Vzorky byly 1. den, poté 1., 2 a 3. měsíc zrání podrobeny základní chemické, texturní, mikrobiologické, senzorické analýza a analýze obsahu biogenních aminů metodou HPLC. Analýzy prokázaly tvorbu biogenních aminů v podstatně vyšších koncentracích ve výrobě s přídavkem dekarboxyláza-pozitivního kmene. Nejvíce zastoupeným biogenním aminem byl tyramin v koncentraci přesahující 600 mg/kg. Významné změny vyvolané přítomností biogenních aminů v sýrech nebyly ve sledovaných jakostních parametrech prokázány.
dc.format 90 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject Lactococcus lactis subsp. cremoris cs
dc.subject zrání sýrů holandského typu cs
dc.subject biogenic amines en
dc.subject Lactococcus lactis subsp. cremoris en
dc.subject ripening of Dutch type cheese en
dc.title Vliv přídavku vybraných dekarboxyláza-pozitivních zákysových bakterií mléčného kvašení na jakostní parametry modelových přírodních sýrů
dc.title.alternative Effect of Addition of Selected Decarboxylase Positive Starter BMK on Quality parameters of the Model Natural Cheese
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pachlová, Vendula
dc.date.accepted 2014-06-02
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to investigate the influence of Lactococcus lactis subsp. cremoris on the quality of Dutch-type cheese. In the framework of our attempt, were produced cheeses with addition of decarboxylase-positive strain and were compared with the cheeses produced by using commercial cream culture, at the individual analyzes. After that, cheeses were stored over than 3 months at 10 ? 2°C. Samples were subjected to basic chemical, textural, microbiological, sensorial analysis and analysis of the content of biogenic amines by HPLC at the first day and then 1st, 2nd and 3rd month during its own ripening. Analysis showed the formation of biogenic amines in significantly higher concentrations in production with the addition of decarboxylase-positive strain. The most representated bio-genic amine was tyramine at a concentration exceding 600 mg / kg. Significant changes induced by the presence of biogenic amines in cheese were not detected at the quality pa-rameters.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 34041
utb.result.grade B
dc.date.submitted 2014-05-09


Files in this item

Files Size Format View
glawatá_2014_dp.pdf 1.358Mb PDF View/Open
glawatá_2014_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
glawatá_2014_op.pdf 165.5Kb PDF View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account