Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin

Show full item record

No preview available
Title: Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin
Author: Kopřivová, Monika
Advisor: Bubelová, Zuzana
Abstract: Cílem této diplomové práce bylo nalézt nejvhodnější postup extrakce luštěnin pro následné stanovení antioxidační aktivity. Analýza byla provedena u čočky belugy, čočky červené, hrachu zeleného, cizrny, mungo fazolí a adzuki fazolí. K extrakci byla zvolena tři různá extrakční činidla a zároveň tři různé způsoby extrakce. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami ABTS a DPPH. Naměřené hodnoty se výrazně lišily v závislosti na použitém činidle a typu extrakce, zejména u čočky a fazolí. U metody ABTS se antioxidační aktivita luštěnin pohybovala v rozmezí 0,21 až 103,63 mmol.kg-1. Metodou DPPH byla zjištěna antioxidační aktivita v rozmezí 184,07 až 19 629,36 mg.kg-1. Nejvyšší extrakční účinnost měl 70% aceton a dynamická extrakce, naopak nejméně účinný byl 80% metanol a statické provedení extrakce.
URI: http://hdl.handle.net/10563/28460
Date: 2014-01-10
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
kopřivová_2014_dp.pdf 3.392Mb PDF View/Open
kopřivová_2014_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
kopřivová_2014_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account