Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Bubelová, Zuzana
dc.contributor.author Kopřivová, Monika
dc.date.accessioned 2015-03-08T20:58:03Z
dc.date.available 2015-03-08T20:58:03Z
dc.date.issued 2014-01-10
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/28460
dc.description.abstract Cílem této diplomové práce bylo nalézt nejvhodnější postup extrakce luštěnin pro následné stanovení antioxidační aktivity. Analýza byla provedena u čočky belugy, čočky červené, hrachu zeleného, cizrny, mungo fazolí a adzuki fazolí. K extrakci byla zvolena tři různá extrakční činidla a zároveň tři různé způsoby extrakce. Antioxidační aktivita byla stanovena metodami ABTS a DPPH. Naměřené hodnoty se výrazně lišily v závislosti na použitém činidle a typu extrakce, zejména u čočky a fazolí. U metody ABTS se antioxidační aktivita luštěnin pohybovala v rozmezí 0,21 až 103,63 mmol.kg-1. Metodou DPPH byla zjištěna antioxidační aktivita v rozmezí 184,07 až 19 629,36 mg.kg-1. Nejvyšší extrakční účinnost měl 70% aceton a dynamická extrakce, naopak nejméně účinný byl 80% metanol a statické provedení extrakce.
dc.format 69, přílohy 3 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject luštěniny cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject ABTS cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject metanol cs
dc.subject etanol cs
dc.subject aceton cs
dc.subject legumes en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject ABTS en
dc.subject DPPH en
dc.subject methanol en
dc.subject ethanol en
dc.subject acetone en
dc.title Optimalizace extrakčního postupu pro stanovení antioxidační aktivity luštěnin
dc.title.alternative Optimization of the Extraction Procedure for the Determination of Antioxidant Activity of Legumes
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mlček, Jiří
dc.date.accepted 2014-06-03
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis was to find the most suitable procedure for extracting legumes for subsequent determination of antioxidant activity. The analyses were performed in beluga lentils, red lentils, green peas, chickpeas, mung beans and adzuki beans. Three different extraction solvents and three different methods of extraction were chosen. The antioxidant activity was determined using the ABTS and DPPH methods. Obtained values varied greatly depending on the solvent used and the type of extraction, particularly in the case of lentils and beans. Antioxidant activity (ABTS method) of legumes ranged from 0,21 to 103,63 mmol.kg-1, while antioxidant activity (DPPH method) varied in the range from 184,07 to 19 629,36 mg.kg-1. The highest extraction efficiency was determined using 70% acetone and dynamic extraction, the least effective were 80% methanol and still extraction.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 34101
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2014-04-17


Files in this item

Files Size Format View
kopřivová_2014_dp.pdf 3.392Mb PDF View/Open
kopřivová_2014_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
kopřivová_2014_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account