Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy

Show full item record

No preview available
Title: Izolace mikroorganizmů degradujících biogenní aminy
Author: Vítková, Lucie
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Použití mikroorganizmů schopných degradace biogenních aminů nebo enzymů způsobují-cích jejich oxidaci, nabízí další příležitost, jak snížit hladiny aminů v potravinách v případech, kde je obtížné kontrolovat jejich produkci. V praktické části diplomové práce bylo izolováno z potravin a následně identifikováno pomocí metody MALDI-TOF MS 44 degradérů biogenních aminů. U 7 vybraných izolátů byla zkoumána kinetika degradace biogenních aminů v podmínkách in vitro. Nejvyšší degradace byla zaznamenána u Bacillus subtilis, u kterého byl dále sledován vliv vnějších faktorů na degradační aktivitu. Testované kombinace faktorů (iniciační pH média, teplota kultivace a provzdušňování média) významně neovlivnily degradační aktivitu, došlo k poklesu všech sledovaných biogenních aminů, které byly poníženy o 65 až 85 %. V dalším experimentu byl proveden pilotní skríning degradace pomocí diaminooxidázy.
URI: http://hdl.handle.net/10563/37500
Date: 2016-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 42088


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
vítková_2016_dp.pdf 2.415Mb PDF View/Open None
vítková_2016_op.pdf 514.8Kb PDF View/Open None
vítková_2016_vp.pdf 542.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account