Enkapsulace kurkuminu v koloidních disperzích

DSpace Repository

Language: English čeština 

Enkapsulace kurkuminu v koloidních disperzích

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčík, Lubomír
dc.contributor.author Tillerová, Markéta
dc.date.accessioned 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.available 2021-07-26T07:18:00Z
dc.date.issued 2020-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/47340
dc.description.abstract Předložená diplomová práce je zaměřena na studium enkapsulace kurkuminu v koloidních disperzích. Literární rešerše slouží jako podklad pro zpracování praktické části. Rešerše se věnuje kurkuminu, jako aktivní látce, která nese potenciál uplatnění v oblasti potravinářského průmyslu či farmacie. Další část je věnována lipozomální enkapsulaci kurkuminu v koloidních disperzích, kde jsou lipozomy jako fosfolipidové vezikuly schopné zachytit a ochránit hydrofobní a hydrofilní látky. Tyto ochranné vlastnosti je možné posílit přidáním vhodného biopolymeru, v našem případě derivátu karboxymethylcelulózy. Dále je práce zaměřena na studium stability lipozomální disperze obsahující sójový lecitin a karboxymethylcelulózu, jako vhodné enkapsulační pouzdro pro kurkumin.
dc.format 66
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kurkumin cs
dc.subject sójový lecitin cs
dc.subject karboxymethylcelulóza cs
dc.subject lipozomy cs
dc.subject stabilita cs
dc.subject enkapsulace cs
dc.subject disperze cs
dc.subject curcumin en
dc.subject soya lecithin en
dc.subject carboxymethyl cellulose en
dc.subject liposomes en
dc.subject stability en
dc.subject encapsulation en
dc.subject dispersion en
dc.title Enkapsulace kurkuminu v koloidních disperzích
dc.title.alternative Encapsulation of curcumin in colloidal dispersions
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lapčíková, Barbora
dc.date.accepted 2021-06-02
dc.description.abstract-translated The presented Master's thesis is focused on the study of curcumin encapsulation in colloidal dispersions. Literary research serves as a basic for the elaboration of the practical part. The research focuses on curcumin, as an active substance that has the potential to be used in the food industry or pharmacy. The next part is devoted to liposomal encapsulation of curcumin in colloidal dispersions, where liposomes as phospholipid vesicles are able to capture and protect hydrophobic and hydrophilic substances. These protective properties can be enhanced by the addition of a suitable biopolymer, in our case a carboxymethylcellulose derivative. Furthermore, the work is focused on the study of the stability of a liposomal dispersion containing soy lecithin and carboxymethylcellulose, as a suitable encapsulation capsule for curcumin.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 59684
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2021-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
tillerová_2021_dp.pdf 1.932Mb PDF View/Open None
tillerová_2021_op.pdf 745.2Kb PDF View/Open None
tillerová_2021_vp.pdf 805.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account