Vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček

Show full item record

No preview available
Title: Vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček
Author: Škubníková, Marie
Advisor: Lazárková, Zuzana
Abstract: Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv sterilačního záhřevu na jakost tavených sýrů a tavených sýrových omáček. V laboratorních podmínkách byly vyrobeny nesterilované a sterilované tavené sýry a tavené sýrové omáčky, které se lišily obsahem sušiny a tuku v sušině. Všechny vzorky byly hodnoceny v rámci fyzikálně-chemické analýzy (stanovení pH, obsahu sušiny, amoniaku, tuku a tiobarbiturového čísla), mikrobiologické analýzy (celkový počet mikroorganizmů, kvasinky a plísně, aerobní a anaerobní sporuláty) a analýzy barvy (hodnoty L*, a*, b*). Ze získaných výsledků bylo zjištěno, že sterilace nemá vliv na obsah sušiny, tuku a hodnoty pH, ale ovlivňuje množství amoniaku, hodnoty thiobarbiturového čísla, barvu a přítomnost sledovaných mikroorganizmů. Působením sterilačního záhřevu došlo ke snížení počtu přítomných mikroorganizmů, změně barvy (zejména tmavnutí), zvyšování množství amoniaku (jakožto degradačního produktu bílkovin) a hodnot thiobarbiturového čísla (tj. zvýšení množství sekundárních produktů oxidace tuků).
URI: http://hdl.handle.net/10563/47354
Date: 2020-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 59699


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
škubníková_2021_dp.pdf 2.123Mb PDF View/Open None
škubníková_2021_op.pdf 758.6Kb PDF View/Open None
škubníková_2021_vp.pdf 229.7Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account