Antimikrobiální účinek extraktů z rostlin na vybrané mikroorganismy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Antimikrobiální účinek extraktů z rostlin na vybrané mikroorganismy

Show full item record

No preview available
Title: Antimikrobiální účinek extraktů z rostlin na vybrané mikroorganismy
Author: Svobodová, Eva
Advisor: Purevdorj, Khatantuul
Abstract: Tato diplomová práce se zabývá antimikrobiálními účinky různých typů extraktů vybraných rostlin na mikroorganismy figurující v popředí problematiky potravinářského průmyslu. Teoretická část popisuje konkrétní antimikrobiální látky vyskytujících se v rostlinách a jejich účinek. Zbylé kapitoly tvoří přehled nejčastější možnosti extrakce biologicky aktivních rostlinných látek a charakterizaci jedenácti použitých rostlin. V praktické části byly extrakty z rostlin získány pomocí louhování za tepla (nálev) i za studena (macerace) a působením mikrovlnného záření. Jako extrakční rozpouštědlo byla použita voda a ethanol. Antimikrobiální účinek byl testován a vyhodnocován pomocí diskové difúzní metody. Nejcitlivější bakteriální kmeny byly grampozitivní bakterie S. aureus a E. feacalis. Mezi nejúčinnější extrakty patřily vodné maceráty a vodné nálevy a mezi rostliny s největší antimikrobiální aktivitou patřila dobromysl obecná, jahodník obecný a máta peprná.
URI: http://hdl.handle.net/10563/55597
Date: 2024-01-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
svobodová_2024_dp.pdf 2.177Mb PDF View/Open None
svobodová_2024_op.pdf 744.5Kb PDF View/Open None
svobodová_2024_vp.pdf 236.4Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account