Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy

Show full item record

No preview available
Title: Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy
Author: Janečková, Kristýna
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Podstatou bakalářské práce bylo určit citlivost vybraných bakterií vůči účinkům monolaurinu. Monolaurin je považován za přírodní surfaktant, který nachází široké uplatnění jako emulgátor v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Antimikrobiální aktivita byla určena jako minimální inhibiční koncentrace monolaurinu. Výsledky ukazují, že bakterie s buněčnou stěnou grampozitivního typu jsou poměrně citlivé k účinkům monoacylglycerolu kyseliny laurové. Pro Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Micrococcus luteus byla stanovena minimální inhibiční koncentrace 25 ug.ml-1. Monolaurin v koncentracích do 1500 ug.ml-1 nepřekážel v růstu bakterií s gramnegativní buněčnou stěnou, s výjimkou rodu Pseudomonas.
URI: http://hdl.handle.net/10563/9526
Date: 2009-05-27
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 11216


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
janečková_2009_bp.pdf 3.188Mb PDF View/Open
janečková_2009_vp.doc 29Kb Microsoft Word View/Open
janečková_2009_op.doc 28Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account