Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy

DSpace Repository

Language: English čeština 

Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Janečková, Kristýna
dc.date.accessioned 2010-07-17T21:31:56Z
dc.date.available 2010-07-17T21:31:56Z
dc.date.issued 2009-05-27
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/9526
dc.description.abstract Podstatou bakalářské práce bylo určit citlivost vybraných bakterií vůči účinkům monolaurinu. Monolaurin je považován za přírodní surfaktant, který nachází široké uplatnění jako emulgátor v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Antimikrobiální aktivita byla určena jako minimální inhibiční koncentrace monolaurinu. Výsledky ukazují, že bakterie s buněčnou stěnou grampozitivního typu jsou poměrně citlivé k účinkům monoacylglycerolu kyseliny laurové. Pro Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Micrococcus luteus byla stanovena minimální inhibiční koncentrace 25 ug.ml-1. Monolaurin v koncentracích do 1500 ug.ml-1 nepřekážel v růstu bakterií s gramnegativní buněčnou stěnou, s výjimkou rodu Pseudomonas. cs
dc.format 67 s., 11 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 3343822 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject monolaurin cs
dc.subject minimální inhibiční koncentrace cs
dc.subject bakterie cs
dc.subject monolaurate en
dc.subject minimum inhibitory concentration en
dc.subject bacteria en
dc.title Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy cs
dc.title.alternative Inhibitory effect of monoacylglycerol lauroyl acid on microorganisms en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Vltavská, Pavlína
dc.date.accepted 2009-06-08
dc.description.abstract-translated The objectives of this study were to determine the in vitro susceptibility of selected bacteria to monolaurin commonly present in bovine milk fat. Glycerin monolaurate is a naturally occuring surfactant that is used widely as an emulsifier in food and cosmetics industries. Antimicrobial activity was expressed as minimum inhibitory concentration. The results indicate that grampositive bacteria are guite sensitive to monoacylglyceride of lauric acid. Minimal inhibitory concentrations showed that monolaurin at concentration of 25 ug.ml-1 is able to stop completely the growth of Bacillus cereus, Bacillus subtilis and Micrococcus luteus. Monolaurate at concentrations up to 1500 ug.ml-1 did not inhibit growth against gramnegative bacteria with except in genus Pseudomonas. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 11216
dc.date.assigned 2009-02-12
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
janečková_2009_bp.pdf 3.188Mb PDF View/Open
janečková_2009_vp.doc 29Kb Microsoft Word View/Open
janečková_2009_op.doc 28Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account