Toxiny bakterií rodu Clostridium

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Toxiny bakterií rodu Clostridium

Show full item record

No preview available
Title: Toxiny bakterií rodu Clostridium
Author: Kašpárková, Věra
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Většina klostridií je schopna tvořit toxiny, které způsobují onemocnění lidí i zvířat. Tyto toxiny jsou proteinové povahy. Klostridia tvoří buď neurotoxiny nebo histotoxiny. Ke skupině neurotoxinů patří botulotoxin produkovaný Clostridium botulinum a způsobující onemocnění zvané botulizmus a tetanospasmin produkovaný Clostridium tetani, které způsobuje onemocnění zvané tetanus. Tyto dva toxiny patří mezi nejnebezpečnější bakteriální toxiny. I velmi malé dávky způsobují smrt organizmu. Výskyt tetanu je dnes již omezen díky očkování a botulizmus není tak častý, díky vysokým mikrobiálních kontrolách potravin. Ke skupině histotoxinů patří toxiny produkované Clostridium perfringens, Clostridium novyi A, Clostridium septicum a Clostridium difficile. Tyto druhy způsobují klostridiové myonekrózy, alimentární intoxikace, průjmy a pseudomembránové enterokolitidy. I přes svou vysokou toxicitu je možno klostridia použít v lékařství jako léčbu dětské mozkové obrny a nebo při průmyslové výrobě bioetanolu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/10081
Date: 2009-05-27
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: B 12499


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
kašpárková_2009_bp.pdf 756.9Kb PDF View/Open
kašpárková_2009_vp.doc 45.5Kb Microsoft Word View/Open
kašpárková_2009_op.doc 42Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account