Analýza vybraných látek z houby Pleurotus ostreatus chromatografickými metodami

DSpace Repository

Language: English čeština 

Analýza vybraných látek z houby Pleurotus ostreatus chromatografickými metodami

Show simple item record

dc.contributor.advisor Valášek, Pavel
dc.contributor.author Holubová, Jana
dc.date.accessioned 2010-07-18T03:42:15Z
dc.date.available 2010-07-18T03:42:15Z
dc.date.issued 2009-05-19
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/10261
dc.description.abstract Teoretická část diplomové práce je změřena na charakterizaci houby Pleurotus ostreatus z botanického i chemického hlediska. Důraz je kladen na její významné obsahové látky, na jejich vlastnosti a to jak z chemického, tak farmakologického aspektu. Praktická část naplňuje cíl diplomové práce, kterým bylo pomocí chromatografických metod analyzovat vybrané skupiny látek houby Pleurotus ostreatus. Analýza je soustředěna na metody plošné a kolonové chromatografie a především na metody, které jsou vhodné k provozní kontrole při průmyslovém zpracování. Získané výsledky jsou vyhodnoceny dostupnými metodami a to jak z hlediska kvalitativního, tak kvantitativního. Dále jsou výsledky statisticky zpracovány a na závěr celkově vyhodnoceny. cs
dc.format 82 s., 9 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 5137920 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Hlíva ústřičná cs
dc.subject Pleurotus ostreatus cs
dc.subject beta-glukany cs
dc.subject vláknina cs
dc.subject chromatografie cs
dc.subject Pleurotus ostreatus en
dc.subject beta-glucans en
dc.subject fiber en
dc.subject chromatography en
dc.title Analýza vybraných látek z houby Pleurotus ostreatus chromatografickými metodami cs
dc.title.alternative Analysis of selected substances from Pleurotus ostreatus using chromatographic methods en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Rop, Otakar
dc.date.accepted 2009-06-03
dc.description.abstract-translated The theoretical part of the dissertation is focused on characterization of mushroom Pleurotus ostreatus from both botanical and chemical point of view. Emphasis is laid on the important substances contained in it and its properties with consideration of both chemical and pharmacological aspects. The aim of the whole dissertation is the practical part; it consists in analysing suitable groups of mushroom Pleurotus ostreatus using chromatographic methods. The analysis is focused on the methods of area and column chromatography and in particular on the methods that are suitable for operational monitoring during industrial processing. The results obtained are assessed using the methods available from both qualitative and quantitative point of view. The results are also processed statistically and evaluated generally in the conclusion. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 12493
dc.date.assigned 2009-02-18
utb.result.grade B


Files in this item

Files Size Format View
holubová_2009_dp.pdf 4.899Mb PDF View/Open
holubová_2009_vp.doc 38.5Kb Microsoft Word View/Open
holubová_2009_op.doc 36.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account