Biologické změny při zrání plísňových sýrů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Biologické změny při zrání plísňových sýrů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mrázek, Josef
dc.contributor.author Chocholáč, Martin
dc.date.accessioned 2010-07-20T06:55:10Z
dc.date.available 2010-07-20T06:55:10Z
dc.date.issued 2010-05-30
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/14168
dc.description.abstract Má bakalářská práce se věnuje změnám složek mléka při zrání plísňových sýrů. Je v ní uvedena historie plísňových sýrů, rozdělení plísňových sýrů a jejich výrobní postup, charakteristika ušlechtilých plísní uplatňující se při výrově a zrání. V práci jsou uvedeny také různé vady plísňových sýrů. Ušlechtilé plísně pomocí svých enzymů rozkládají složky mléka na mnoho produktů, které pak určují konzistenci, chuť a vůni plísňového sýra. V druhé části bakalářské práce je uveden sortiment plísňových sýrů na našem trhu. Z hlediska výzkumu vyplývá, že je dostatečná nabídka těchto sýrů. Převládají sýry s bílou plísní na povrchu. Je větší nabídka plísňových sýrů vyrobených v zahraničí, než v České republice. cs
dc.format 56 s. , 3 s. obr. příloh cs
dc.format.extent 3126675 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject sýr cs
dc.subject sýr s plísní na povrchu cs
dc.subject sýr s plísní uvnitř cs
dc.subject Penicillium camemberti cs
dc.subject Penicillium roqueforti cs
dc.subject Penicillium nalgiovensis cs
dc.subject Peniccilium caseicolum cs
dc.subject Camembert cs
dc.subject Hermelín cs
dc.subject Roquefort cs
dc.subject Niva cs
dc.subject Gorgonzola cs
dc.subject mléčný tuk cs
dc.subject lipolýza cs
dc.subject proteolýza cs
dc.subject methylketony cs
dc.subject cheese en
dc.subject cheese with mold on the surface en
dc.subject with the cheese inside the mold en
dc.subject Penicillium camembert en
dc.subject Penicillium roqueforti en
dc.subject Penicillium nalgiovensis en
dc.subject Peniccilium caseicolum en
dc.subject Camembert en
dc.subject Roquefort en
dc.subject Roquefort en
dc.subject Gorgonzola en
dc.subject milk fat en
dc.subject lipolysis en
dc.subject proteoly-sis en
dc.subject methylketony en
dc.title Biologické změny při zrání plísňových sýrů cs
dc.title.alternative Biological changes during ripening of cheese mold en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Pospíšil, Michal
dc.date.accepted 2010-06-14
dc.description.abstract-translated My thesis deals with the changes in milk constituents during cheese ripening mold. It is indicated in the history of cheese mold, fungal distribution of cheeses and their manu-facturing process, characteristics of noble mold when applying offsetting and maturation. The paper also identifies various faults mold cheeses. Noble mold with its enzymes break down components of milk in many products, which determine texture, taste and smell of blue cheese. In the second part of this work is presented assortment of cheese mold in our market. In terms of research shows that a sufficient supply of cheese. Dominate cheeses with white mold on the surface. It offers more mold cheeses produced abroad than in the Czech Re-public. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/136 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 17198
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade C


Files in this item

Files Size Format View
chocholáč_2010_bp.pdf 2.981Mb PDF View/Open
chocholáč_2010_vp.doc 50Kb Microsoft Word View/Open
chocholáč_2010_op.doc 44Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account