Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech

Show full item record

No preview available
Title: Účinky monoacylglycerolů na růst Bacillus sp. v tavených sýrech
Author: Navrátil, Jan
Advisor: Doležálková, Iva
Abstract: Předložená práce se zabývá růstem sporulujících bakterií v taveném sýru s různým obsahem tuku v sušině a také inhibičním účinkem monoacylglycerolů a karagenanu v matrici taveného sýra. Modelové vzorky byly ihned po tavení zaočkovány kulturou Bacillus cereus a Bacillus subtilis a během skladování při 6 ? 2 °C byl stanovován celkový počet mikroorganizmů. Z výsledků vyplývá, že přídavek 0,15 % w/w monoacylglycerolu kyseliny undekanové (MAG C11:0) způsobil úplnou inhibici růstu testovaných bacilů. Senzorickou analýzou bylo prokázáno negativní ovlivnění chuti a vůně taveného sýra přídavkem 0,15 % w/w MAG C11:0. Ostatní použité monoacylglyceroly nevykazovaly takový inhibiční efekt a ani přídavek karagenanu neměl vliv na růst bakterií B. cereus a B. subtilis.
URI: http://hdl.handle.net/10563/15347
Date: 2011-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
Discipline: Technologie a ekonomika výroby tuků, detergentů a kosmetiky
Grade for thesis and defense: A 22817


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
navrátil_2011_dp.pdf 4.238Mb PDF View/Open
navrátil_2011_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
navrátil_2011_op.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account