Antimicrobial effects of linear polyphosphates for chosen microorganisms

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Antimicrobial effects of linear polyphosphates for chosen microorganisms

Show full item record

No preview available
Title: Antimicrobial effects of linear polyphosphates for chosen microorganisms
Author: Nováková, Adéla
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: U mléčných výrobků byly fosforečnany schváleny, a to k ochraně chuti a vůně. Je známo, že fosforečnany mají antimikrobiální vlastnosti. Tato práce se zabývá studiem antimikrobních vlastností tavících solí JOHA HBS, JOHA S9, SELF 690. Předmětem studie bylo srovnat tento effekt na modelovém systému. Bylo srovnáváno 6 gram pozitivních bakterií (Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Bacillus brevis, Bacillus sphaericus, Micrococcus luteus) a 4 gram negativní kmeny bakterií (Escherichia coli, Serratia marcescens, Pseudomonas fluorescens, Salmonella Typhimurium). Gram-pozitivní bakterie byly citlivější než gram-negativní bakterie. U gram-pozitivních bakterií byl růst úplně zastaven koncentracemi fosforečnanů 0.4 až 0.5%.
URI: http://hdl.handle.net/10563/5708
Date: 2008-05-16
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: B 8061


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
nováková_2008_dp.pdf 5.471Mb PDF View/Open
nováková_2008_vp.doc 46Kb Microsoft Word View/Open
nováková_2008_op.doc 53.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account