Současné poznatky o entomofágii v gastronomii

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Současné poznatky o entomofágii v gastronomii

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mlček, Jiří
dc.contributor.author Fialová, Věra
dc.date.accessioned 2012-03-10T05:10:58Z
dc.date.available 2012-03-10T05:10:58Z
dc.date.issued 2011-08-04
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/17022
dc.description.abstract Práce poskytuje pohled na entomofágii, tedy využití hmyzu jako součásti lidské stravy ve světě i u nás. Sumarizuje výživové hodnoty a pozitivní přínosy v tomto ohledu pro neustále se rozšiřující populaci naší planety. Konzumaci hmyzu předkládá jako vhodnou alternativu řešení potravinových krizí, civilizačních chorob - podvýživa a obezita, či možnost jejího využití jako potravinového doplňku. Seznamuje s jedlými druhy ze zástupců řádu Insecta ve světové entomofágii a s poznatky o rozvíjejícím se zájmu o tuto oblast v poněkud střídmějších částech naší planety, kde se v současnosti ještě stále bojuje se zbytečnými předsudky. cs
dc.format 62 s. (76 738 znaků) cs
dc.format.extent 2111891 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject entomofágie cs
dc.subject hmyz cs
dc.subject výživa cs
dc.subject alergie cs
dc.subject entomophagy en
dc.subject insect en
dc.subject nutrition en
dc.subject allergy en
dc.title Současné poznatky o entomofágii v gastronomii cs
dc.title.alternative Current Knowledge about Entomophagy in Gastronomy en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Borkovcová, Marie
dc.date.accepted 2011-08-29
dc.description.abstract-translated The thesis pursues Entomophagy, a usage of insect as a part of human diet in Czech Republic and worldwide. It summarises nutritional values and positive assets of this subject for permanently growing population of our planet. The thesis presents the consumption of insect as a proper alternative for solving the problems of food crises and civilization diseases ? the malnutrition and obesity, as well as a possibility to use it as a diet complement. The thesis also informs about edible species of Insecta order in the worldwide Entomophagy. It also acquaints with the observation of growing interest in the consumption of insect in slightly abstemious parts of our planet where there are still some groundless prejudices against this subject at present. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a řízení v gastronomii cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management in Gastronomy en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 22798
dc.date.assigned 2011-02-11
utb.result.grade A
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
fialová_2011_bp.pdf 2.014Mb PDF View/Open
fialová_2011_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
fialová_2011_op.doc 100.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account