Stanovení hrubé vlákniny u celozrnných výrobků s přídavkem vybraných cereálií

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Stanovení hrubé vlákniny u celozrnných výrobků s přídavkem vybraných cereálií

Show full item record

No preview available
Title: Stanovení hrubé vlákniny u celozrnných výrobků s přídavkem vybraných cereálií
Author: Karasová, Martina
Advisor: Tremlová, Bohuslava
Abstract: Nerozpustná neboli hrubá vláknina je velice prospěšná pro lidský organismus. Její konzumace má kladný dopad na lidské zdraví a je vhodnou prevencí proti civilizačním chorobám. Významným zdrojem vlákniny jsou celozrnné výrobky. Cílem práce bylo stanovit obsah hrubé vlákniny u celozrnného pečiva s přídavkem vybraných cereálií (oves, kroupy, pohanka), které bylo vyrobeno v laboratorních podmínkách jako pekařský pokus, a výsledky porovnat s obsahem hrubé vlákniny u celozrnného pečiva nakoupeného v běžné tržní síti. Hrubá vláknina se stanovila vážkově po spálení vzorku po předešlé kyselé a zásadité hydrolýze. Hrubá vláknina se skládá z celulosy, hemicelulosy a ligninu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/23915
Date: 2013-02-11
Availability: Bez omezení
Department: Ústav analýzy a chemie potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
karasová_2013_dp.pdf 4.703Mb PDF View/Open
karasová_2013_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
karasová_2013_op.doc 98Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account