Stanovení hrubé vlákniny u celozrnných výrobků s přídavkem vybraných cereálií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení hrubé vlákniny u celozrnných výrobků s přídavkem vybraných cereálií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Tremlová, Bohuslava
dc.contributor.author Karasová, Martina
dc.date.accessioned 2013-10-10T23:55:46Z
dc.date.available 2013-10-10T23:55:46Z
dc.date.issued 2013-02-11
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/23915
dc.description.abstract Nerozpustná neboli hrubá vláknina je velice prospěšná pro lidský organismus. Její konzumace má kladný dopad na lidské zdraví a je vhodnou prevencí proti civilizačním chorobám. Významným zdrojem vlákniny jsou celozrnné výrobky. Cílem práce bylo stanovit obsah hrubé vlákniny u celozrnného pečiva s přídavkem vybraných cereálií (oves, kroupy, pohanka), které bylo vyrobeno v laboratorních podmínkách jako pekařský pokus, a výsledky porovnat s obsahem hrubé vlákniny u celozrnného pečiva nakoupeného v běžné tržní síti. Hrubá vláknina se stanovila vážkově po spálení vzorku po předešlé kyselé a zásadité hydrolýze. Hrubá vláknina se skládá z celulosy, hemicelulosy a ligninu. cs
dc.format 87 cs
dc.format.extent 4932293 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject hrubá vláknina cs
dc.subject celozrnná mouka cs
dc.subject celozrnné pečivo cs
dc.subject pohanka cs
dc.subject kroupy cs
dc.subject oves cs
dc.subject crude fiber en
dc.subject wholemeal flour en
dc.subject whole baked en
dc.subject buckwheat en
dc.subject barley en
dc.subject oats en
dc.title Stanovení hrubé vlákniny u celozrnných výrobků s přídavkem vybraných cereálií cs
dc.title.alternative Determination of Crude Fiber in Whole Baked with Addition of Selected Cereals en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Eliášová, Martina
dc.date.accepted 2013-05-28
dc.description.abstract-translated Insoluble or crude fiber is very helpful for human body. Its intake has positive impanct on human health and it is appropriate prevention of lifestyle diseases. One of most important source of fiber is whole baked. The aim was to determinate the content of crude fiber in whole baked with addition of selected cereals (oats, barley, buckwheat), whitch were made in laboratory as a baker attempt and compare the results with the content of crude fiber in whole baked from market. Crude fiber was determined gravimetrically after combustion of the sample after previous acid and alkaline hydrolysis. Crude fiber consists of celulose, hemicelulose and lignin. en
dc.description.department Ústav analýzy a chemie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/18592 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 31362
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2013-05-13


Files in this item

Files Size Format View
karasová_2013_dp.pdf 4.703Mb PDF View/Open
karasová_2013_vp.doc 95.5Kb Microsoft Word View/Open
karasová_2013_op.doc 98Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account