Změny vývoje mikroflóry během výroby a skladování masného výrobku

DSpace Repository

Language: English čeština 

Změny vývoje mikroflóry během výroby a skladování masného výrobku

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Kalousová, Iveta
dc.date.accessioned 2016-11-28T11:42:31Z
dc.date.available 2016-11-28T11:42:31Z
dc.date.issued 2016-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/37718
dc.description.abstract V této práci byla zkoumána mikroflóra fermentovaného masného výrobku (Paprikáš) vy-robeného dvěma odlišnými technologiemi klasickou a Quick-Dry-Slice (QDS) technolo-gií. Cílem bylo zhodnotit druhové zastoupení a růst technologicky významných mikroor-ganizmů v průběhu výroby a skladování salámů. K tomu bylo využito kultivačních metod i techniky PCR-DGGE. Součástí práce byla optimalizace izolace bakteriální DNA z potravin. Také byly nalezeny dva úseky genu pro 16S rRNA a k nim vhodné gradienty denaturačních činidel poskytující dobré výsledky. V salámech byla prokázaná výrazná dominance bakterií mléčného kvašení v průběhu celého období zrání i skladování. QDS proces a balení salámů v modifikované atmosféře (70 % CO2 + 30 % O2) prodloužilo živo-taschopnost mikroorganizmů. U všech vzorků byly nejčastěji identifikovanými bakteriemi Lactobacillus curvatus a Lactobacillus sakei. Jiné bakteriální rody, kromě laktobacilů, se nepodařilo stanovit. Další výzkumná činnost by se proto měla zaměřit na hledání dalších vhodných úseků genu pro 16S rRNA.
dc.format 111 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject fermentované masné výrobky cs
dc.subject mikroflóra cs
dc.subject Quick-Dry-Slice cs
dc.subject PCR-DGGE cs
dc.subject fermented meat products en
dc.subject microflora en
dc.subject Quick-Dry-Slice en
dc.subject PCR-DGGE en
dc.title Změny vývoje mikroflóry během výroby a skladování masného výrobku
dc.title.alternative Changes in the Development of Microflora During Production and Storage of Meat Product
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Černíková, Michaela
dc.date.accepted 2016-06-01
dc.description.abstract-translated In this work, the microflora of fermented meat products (Paprikáš) produced by two diffe-rent techniques (classical and Quick-Dry-Slice) was investigated. The aim was to evaluate species diversity and growth of technologically important microorganism during producti-on and storage of fermented meat products. The cultivation methods and PCR-DGGE technique was used. One part of this work was targeted to optimize isolation of bacterial DNA from foods. Two sections of the 16S rRNA gene and thereto appropriate gradients of denaturating agents were also found. These parameters gave the best results. The lactic acid bacteria were dominante in sausages during the whole period of maturation and sto-rage. The QDS process and packaging sausages in modified atmosphere (70 % CO2 + 30 % O2) extended viability of microorganisms. The Lactobacillus curvatus and Lactobacillus sakei were most frequently identified bacteria in all samples. Other bacterial genera weren't determined in sausages, only lactobacilli. Next research should therefore focus to finding another appropriate sections of the 16S rRNA gene.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 42369
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2016-05-03


Files in this item

Files Size Format View Description
kalousová_2016_dp.pdf 2.838Mb PDF View/Open None
kalousová_2016_op.pdf 442.7Kb PDF View/Open None
kalousová_2016_vp.pdf 549.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account