Vliv podmínek skladování na vybrané jakostní parametry nápojů rostlinného původu imitujících mléko

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv podmínek skladování na vybrané jakostní parametry nápojů rostlinného původu imitujících mléko

Show simple item record

dc.contributor.advisor Míšková, Zuzana
dc.contributor.author Přívarová, Gabriela
dc.date.accessioned 2021-07-26T10:57:53Z
dc.date.available 2021-07-26T10:57:53Z
dc.date.issued 2020-02-17
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/48999
dc.description.abstract Teoretická část této diplomové práce se zabývá charakterizací rostlinných nápojů imitujících mléko, jejich výrobou a faktory které ovlivňují jejich jakost v průběhu skladování. Praktická část diplomové práce se zabývá založením skladovacího pokusu za použití pěti vzorků sušených rostlinných nápojů a jednoho vzorku sušeného plnotučného mléka. Pro účel tohoto skladovacího pokusu byly vybrány tři skladovací teploty, a to chladírenská teplota 5 ? 2 °C, pokojová teplota 20 ? 2 °C a teplota termostatu 40 ? 2 °C, která imituje podmínky teplých krajin. Všechny tři teploty měly vliv na vývoj obsahu sušiny, hodnotu pH, obsah amoniaku, sekundární produkty oxidace lipidů a zdánlivou viskozitu. Při skladování za vyšších teplot se oxidační procesy lipidů i degradační procesy proteinů urychlují a může tak vzniknout více polymerních částic za kratší dobu. To pravděpodobně zapříčinilo, že zvýšení zdánlivé viskozity bylo nejintenzivnější při skladovací teplotě 40 ? 2 ?C. Při nižších teplotách byly změny zdánlivé viskozity mnohem méně intenzivní, nicméně ani při teplotě 5 ? 2 °C nejsou degradační reakce zcela zastaveny.
dc.format 73 s. (89 730 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Viskozita cs
dc.subject Sekundární produkty oxidace lipidů cs
dc.subject Amoniak cs
dc.subject Skladovací pokus cs
dc.subject Rostlinné nápoje cs
dc.subject Viscosity en
dc.subject Lipid oxidation en
dc.subject Ammonia en
dc.subject Storage experiment en
dc.subject Plant-based beverage en
dc.title Vliv podmínek skladování na vybrané jakostní parametry nápojů rostlinného původu imitujících mléko
dc.title.alternative Effect of Storage Condition on Selected Quality Parameters of Beverage of Plant Origin imitating milk
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lorencová, Eva
dc.date.accepted 2020-06-05
dc.description.abstract-translated The theoretical part of the thesis focuses on characterizing the plant-based alternatives to dairy milk, their production as well as factors affecting their quality during storage. The practical part describes a storage experiment using five samples of powdered plant-based beverages and one sample of powdered whole milk. For the purpose of this experiment, three different storage temperatures were chosen: refrigeration temperature of 5 ? 2 °C, room temperature of 20 ? 2 °C, and thermostat temperature of 40 ? 2 °C simulating the conditions of warmer geographic locations. All three had a distinct effect on the development of viscosity, secondary product of lipid oxidation, ammonia content, pH, and dry matter content. When plant-based alternatives are stored at higher temperatures, the oxidative processes of lipids and the degradation processes of proteins are accelerated and more polymer particles can be formed in a shorter time. This probably caused the increase in apparent viscosity to be most intense at a storage temperature of 40 ? 2 ?C. At lower temperatures, the changes in apparent viscosity were much less intense, however, even at 5 ? 2 ° C, the degradation reactions are not completely stopped.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.identifier.stag 55864
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2020-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
přívarová_2020_dp.pdf 1.687Mb PDF View/Open None
přívarová_2020_op.pdf 750.1Kb PDF View/Open None
přívarová_2020_vp.pdf 725.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account