Výskyt bakterií rodu Bacillus v dehydrovaných potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Výskyt bakterií rodu Bacillus v dehydrovaných potravinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Táborská, Kateřina
dc.date.accessioned 2010-07-17T07:18:36Z
dc.date.available 2010-07-17T07:18:36Z
dc.date.issued 2009-05-25
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7832
dc.description.abstract Bakalářská práce se v teoretické části zabývá dehydrovanými výrobky a velmi často se v nich vyskytující bakterií rodu Bacillus. Bacillus cereus je schopen produkovat toxiny, které bývají častými původci dvou odlišných alimentárních nemocí. Emetický toxin, cereulid, je tvořen v potravině a je příčinou tzv. dávivého syndromu. Enterotoxiny, které vyvolávají průjmové onemocnění, jsou na rozdíl od cereulidu tvořeny v tenkém střevě člověka. V praktické části bylo z mikrobiologického hlediska analyzováno pět různých vzorků dehydrovaných výrobků. cs
dc.format 51 s., 2 s. příloh cs
dc.format.extent 2197101 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Bacillus cs
dc.subject Bacillus cereus cs
dc.subject cereulid cs
dc.subject dehydrované výrobky cs
dc.subject enterotoxiny cs
dc.subject Bacillus en
dc.subject Bacillus cereus en
dc.subject cereulid en
dc.subject dehydrated products en
dc.subject enterotoxins en
dc.title Výskyt bakterií rodu Bacillus v dehydrovaných potravinách cs
dc.title.alternative Incidence of Bacillus in dehydrated food en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Vaňátková, Zuzana
dc.date.accepted 2009-06-10
dc.description.abstract-translated Bachelor thesis deals with dehydrated products and genera Bacillus, which mostly occurs in this kind of foodstuff. Bacillus cereus is able to produce toxins, which are causes of two different food-borne illnesses. Emetic toxin, cereulid, is created in foodstuff and is a cause of emetic syndrome. Enterotoxins, which are created in small intestine of host, bring on diarrheal syndrome. In experimental part of this work, microbiological analyses of five different dehydrated products were performed. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 11719
dc.date.assigned 2009-02-16
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
táborská_2009_bp.pdf 2.095Mb PDF View/Open
táborská_2009_vp.doc 45.5Kb Microsoft Word View/Open
táborská_2009_op.doc 53.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account