Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin

Show full item record

No preview available
Title: Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin
Author: Zaoralová, Veronika
Advisor: Doležalová, Magda
Abstract: Biopotraviny se staly velmi oblíbenou komoditou již na konci 20. století. Tato práce se věnuje biopotravinám a jejich organoleptickým a mikrobiologickým vlastnostem. Popi-suje ekologické zemědělství, jeho historii, právní úpravu a směrnice, definuje pojmy biopo-travina a bioprodukt. V praktické části je podrobně zkoumáno 6 různých vzorků biojogurtů a konvenčních jogurtů. Na těchto vzorcích byly sledovány celkové počty mikroorganizmů, koliformních bakterií, kvasinek a plísní a tyto výsledky pak byly porovnány s vyhláškou. Dále byly sledovány organoleptické vlastnosti biojogurtů a konvenčních jogurtů. Výsledky mikrobiologické analýzy ukázaly, že vyhlášku splňují téměř všechny sledované vzorky biojogurtů i konvenčních jogurtů. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že u spotřebitelů jsou více preferovány biojogurty.
URI: http://hdl.handle.net/10563/8522
Date: 2009-05-28
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 7828


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
zaoralová_2009_bp.pdf 914.8Kb PDF View/Open
zaoralová_2009_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word View/Open
zaoralová_2009_op.doc 49.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account