Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Zaoralová, Veronika
dc.date.accessioned 2010-07-17T13:15:02Z
dc.date.available 2010-07-17T13:15:02Z
dc.date.issued 2009-05-28
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/8522
dc.description.abstract Biopotraviny se staly velmi oblíbenou komoditou již na konci 20. století. Tato práce se věnuje biopotravinám a jejich organoleptickým a mikrobiologickým vlastnostem. Popi-suje ekologické zemědělství, jeho historii, právní úpravu a směrnice, definuje pojmy biopo-travina a bioprodukt. V praktické části je podrobně zkoumáno 6 různých vzorků biojogurtů a konvenčních jogurtů. Na těchto vzorcích byly sledovány celkové počty mikroorganizmů, koliformních bakterií, kvasinek a plísní a tyto výsledky pak byly porovnány s vyhláškou. Dále byly sledovány organoleptické vlastnosti biojogurtů a konvenčních jogurtů. Výsledky mikrobiologické analýzy ukázaly, že vyhlášku splňují téměř všechny sledované vzorky biojogurtů i konvenčních jogurtů. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že u spotřebitelů jsou více preferovány biojogurty. cs
dc.format 52 s., 6 s. cs
dc.format.extent 936851 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject ekologické zemědělství cs
dc.subject biopotravina cs
dc.subject biojogurt cs
dc.subject senzorika cs
dc.subject mikrobiologie cs
dc.subject vlastnosti cs
dc.subject organic farming en
dc.subject organic food en
dc.subject bioyogurt en
dc.subject sensors en
dc.subject microbiology en
dc.subject characteristics en
dc.title Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin cs
dc.title.alternative Microbiological and sensory characteristics of organic food en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2009-06-12
dc.description.abstract-translated Organic food has become very popular commodity at the end of the 20th century. This work is dedicated to organic foods and their organoleptic and microbiological properties. Describes organic farming, its history, legislation and directives, defines organic food and organic product. In the practical part is examined in detail 6 different samples of bioyo-ghurt and conventional yoghurt. These samples were monitored by the total number of microorganisms, thermophilic microorganisms, yeast and moulds, and these results were then compared with the decree. In addition, the organoleptic properties were observed bi-oyoghurts and conventional yoghurts. The results of microbiological analysis showed that the decree meet almost all the reference samples bioyoghurts and conventional yoghurt. Results of sensory analysis showed that consumers are more prefered bioyoghurts. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 7828
dc.date.assigned 2009-02-18
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
zaoralová_2009_bp.pdf 914.8Kb PDF View/Open
zaoralová_2009_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word View/Open
zaoralová_2009_op.doc 49.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account