Jakost dlouhodobě skladovaných sterilovaných tavených sýrů

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Jakost dlouhodobě skladovaných sterilovaných tavených sýrů

Show full item record

No preview available
Title: Jakost dlouhodobě skladovaných sterilovaných tavených sýrů
Author: Hlaváčová, Tereza
Advisor: Buňka, František
Abstract: Sterilované tavené sýry jsou součástí tzv. bojových dávek potravin. Slouží pro zabezpečení stravování příslušníků Armády České republiky a členůIntegrovaného záchranného systému. Tavené sýry jako i ostatní mléčné výrobky patří k tzv. neúdržným potravinám. K prodloužení jejich trvanlivosti je nutné použítvhodných konzervačních metod. Tato bakalářská práce se zabývá vlivem 3 - 5-letého skladování na jakost sterilovaných tavených sýrů skladovaných při chladírenských a pokojových teplotách. Se zvyšující se teplotou skladování byl zaznamenán nepatrný pokles pH. Hodnoty popele, sušiny a tuku se vlivem teploty skladování neměnily. Se zvyšující se teplotou skladování vzrostl obsah amoniaku až na dvojnásobnou hodnotu. Procentuální obsah dusíku nezaznamenal změny. U sterilovaných tavených sýrů skladovaných při vyšší teplotě došlo ke snížení obsahu aminokyselin. Nejvyšší ztráty obsahu aminokyselin byly zaznamenány u metioninu, treoninu, lyzinu a tyrozinu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/8772
Date: 2009-05-28
Availability: Bez omezení
Department: Ústav potravinářského inženýrství
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 11722


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
hlaváčová_2009_bp.pdf 897.1Kb PDF View/Open
hlaváčová_2009_vp.doc 42.5Kb Microsoft Word View/Open
hlaváčová_2009_op.doc 39.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account