Charakteristika aromatických látek ve výběrové plantážní kávě připravené různými způsoby

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika aromatických látek ve výběrové plantážní kávě připravené různými způsoby

Show full item record

No preview available
Title: Charakteristika aromatických látek ve výběrové plantážní kávě připravené různými způsoby
Author: Vlková, Nikola
Advisor: Lapčíková, Barbora
Abstract: Diplomová práce je zaměřena na studium vlivu stupně pražení, hrubosti mletí a přípravy na aromatický profil výběrových káv. Jako způsob přípravy byly zvoleny metody jako espresso, French press, aeropress a Cold brew. U kávových nápojů byly stanoveny aromatické látky metodou GC-MS, kde bylo identifikováno 18 látek z řady pyrazinů a furanů. Největší vliv na obsah aromatických látek měl způsob přípravy a potom stupeň pražení, např. u kávy Guatemala - příprava Cold brew, tmavé pražení, hrubost mletí 6 byl zaznamenán nejvyšší podíl aromatických látek, což bylo potvrzeno i senzorickou analýzou, kdy nejvíce hodnotitelů preferovalo tuto kávu. Antioxidační aktivita byla stanovena metodou DPPH a celkový obsah polyfenolických látek (TPC) pomocí Folin-Ciocaulteuova činidla byla největší pro kávu Brazílie - příprava espreso, světlé pražení, hrubost mletí 1 a nejvyšší obsah kofeinu stanovený metodou HPLC byl u kávy Guatemala (Cold brew, tmavé pražení, hrubost mletí 6).
URI: http://hdl.handle.net/10563/53546
Date: 2022-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
vlková_2023_dp.pdf 3.187Mb PDF View/Open None
vlková_2023_op.pdf 245.4Kb PDF View/Open None
vlková_2023_vp.pdf 737.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account