Charakteristika aromatických látek ve výběrové plantážní kávě připravené různými způsoby

DSpace Repository

Language: English čeština 

Charakteristika aromatických látek ve výběrové plantážní kávě připravené různými způsoby

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Vlková, Nikola
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:24:55Z
dc.date.available 2023-12-20T13:24:55Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53546
dc.description.abstract Diplomová práce je zaměřena na studium vlivu stupně pražení, hrubosti mletí a přípravy na aromatický profil výběrových káv. Jako způsob přípravy byly zvoleny metody jako espresso, French press, aeropress a Cold brew. U kávových nápojů byly stanoveny aromatické látky metodou GC-MS, kde bylo identifikováno 18 látek z řady pyrazinů a furanů. Největší vliv na obsah aromatických látek měl způsob přípravy a potom stupeň pražení, např. u kávy Guatemala - příprava Cold brew, tmavé pražení, hrubost mletí 6 byl zaznamenán nejvyšší podíl aromatických látek, což bylo potvrzeno i senzorickou analýzou, kdy nejvíce hodnotitelů preferovalo tuto kávu. Antioxidační aktivita byla stanovena metodou DPPH a celkový obsah polyfenolických látek (TPC) pomocí Folin-Ciocaulteuova činidla byla největší pro kávu Brazílie - příprava espreso, světlé pražení, hrubost mletí 1 a nejvyšší obsah kofeinu stanovený metodou HPLC byl u kávy Guatemala (Cold brew, tmavé pražení, hrubost mletí 6).
dc.format 90
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject káva cs
dc.subject aromatické látky cs
dc.subject GC-MS cs
dc.subject kofein cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject polyfenolické látky cs
dc.subject coffee en
dc.subject aromatic substances en
dc.subject GC-MS en
dc.subject caffeine en
dc.subject HPLC en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject DPPH en
dc.subject polyphenolic substances en
dc.title Charakteristika aromatických látek ve výběrové plantážní kávě připravené různými způsoby
dc.title.alternative Characteristion of aromatic compounds in selected plantation coffee prepared by different methods
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Adámek, Richard
dc.date.accepted 2023-06-05
dc.description.abstract-translated The thesis focuses on the study of the influence of roasting degree, grinding coarseness and preparation on the aromatic profile of selected coffees. The preparation methods chosen were espresso, French press, aeropress and Cold brew. Aromatics of coffee beverages were determined by GC-MS, where 18 compounds from the pyrazine and furan series were identified. The method of preparation and then the degree of roasting had the greatest influence on the aromatic content, e.g. Guatemala coffee - Cold brew preparation, dark roasting, coarse grinding 6, had the highest aromatic content, which was confirmed by sensory analysis, with most evaluators preferring this coffee. The antioxidant activity was determined by DPPH and the total polyphenolic content (TPC) by Folin-Ciocaulteu reagent was the highest for Brazil coffee - espresso preparation, light roasting, coarse grinding 1 and the highest caffeine content determined by HPLC was for Gutemala coffee (Cold brew, dark roasting, coarse grinding 6).
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 65446
dc.date.submitted 2023-05-05


Files in this item

Files Size Format View Description
vlková_2023_dp.pdf 3.187Mb PDF View/Open None
vlková_2023_op.pdf 245.4Kb PDF View/Open None
vlková_2023_vp.pdf 737.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account