Prášková reologie práškových mléčných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Prášková reologie práškových mléčných výrobků

Show full item record

No preview available
Title: Prášková reologie práškových mléčných výrobků
Author: Sovková, Irena
Advisor: Lapčík, Lubomír
Abstract: V teoretické části diplomové práce jsou popsány práškové materiály využívané v potravinářství. Jsou specifikovány rostlinné náhražky mléka, využívané zejména pro přípravu instantních nápojů. Dále jsou diskutovány metody práškové reologie vztahující se k měření příslušných potravinářských matric. V praktické části diplomové práce jsou zkoumány tokové křivky práškových vzorků mléka, kaseinátu sodného a rostlinných náhražek mléka s využitím práškového reometru. Pro jednotlivé vzorky jsou naměřeny a porovnány následující reologické parametry: kohezivita, mez kluzu, hlavní napětí, menší konsolidační napětí, index toku, vnitřní úhel tření, objemová hmotnost. Výsledky jsou graficky vyjádřeny ve formě tokových křivek a Mohrových kružnic napětí.
URI: http://hdl.handle.net/10563/56468
Date: 2024-01-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
sovková_2024_dp.pdf 3.958Mb PDF View/Open None
sovková_2024_op.pdf 242.0Kb PDF View/Open None
sovková_2024_vp.pdf 734.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account